YouTube Loopt Vast

YouTube loopt vast: Introductie

YouTube bestaat nu 10 jaar en blijft ongemeen populair. Steeds meer beginnende YouTubers wagen hun kans om bekendheid te verwerven en de vaste waarden van het bekendste videokanaal zorgen ervoor dat hun video content steeds waardevoller wordt. Dit houdt ook in dat iedere zichzelf respecterende YouTuber steeds geavanceerder materiaal gaat gebruiken waardoor de resolutie van de filmpjes steil de hoogte in gaat. Het beeld van het gemiddelde filmpje wordt steeds scherper en video’s in HD kwaliteit zijn al lang geen uitzondering meer. Het beeld dat je als kijker te zien krijgt, wordt steeds scherper. Dit klinkt natuurlijk heel goed. Toch zijn er nadelen verbonden aan deze verbeterde kwaliteit van de aangeboden content, een van de grootste nadelen is dat de kans op vastlopen toeneemt.

YouTube loopt vast. Hoe komt dit?

Filmpjes met een hogere resolutie, video’s in HD of soms zelfs in 4K, zorgen ervoor dat er ook meer verwacht wordt van de hardware waarop het beeldmateriaal wordt afgespeeld. Laten we eerlijk zijn. De gemiddelde gebruiker beschikt niet altijd over de middelen om op regelmatige basis nieuwe hardware zoals computers, tablets of laptops te kopen die ook in staat zijn om de steeds zwaarder wordende bestanden zonder problemen en in de hoogste kwaliteit af te spelen. Dan gebeurt het. YouTube loopt vast. Dit is bijzonder ergerlijk, want natuurlijk wil je dat mooie filmpje niet missen en zonder storingen of lag willen verder kijken.

Signalen dat YouTube vast loopt

Je merkt het meteen wanneer YouTube vastloopt. Het gaat dan misschien niet meteen helemaal mis, maar je ondervindt in eerste instantie waarschijnlijk dat het filmpje trager afspeelt dan je zou verwachten, het beeld er blokkerig uitziet en het geluid niet synchroon loopt om dan in een volgende fase volledig te blijven hangen. Je ziet dan alleen maar een zwart scherm met een zandloper erop. Nogmaals, dit heeft niets te maken met de kwaliteit van de video, maar alles met de mogelijkheden van je hardware of computer. Uiteraard is het niet onze bedoeling om iedereen meteen een nieuwe pc te laten kopen. Dit is voor vele gebruikers financieel onhaalbaar. Er bestaan andere middelen om dit op te lossen.

Oplossingen:

Een van de mogelijkheden om een vastlopend YouTube filmpje terug aan de praat te krijgen, is het aanpassen van de instellingen. Je vindt deze achter het tandwiel in de rechter onderhoek van de video. Als je hier op klikt vind je een menu met een aantal opties. Kies voor de optie kwaliteit. Deze vind je onderaan in het menu. Wanneer je voor een lagere resolutie kiest, zul je merken dat je filmpje niet meer vastloopt. Wanneer je voor de optie auto kiest, stelt YouTube zelf een resolutie in die geschikt is voor jouw pc. Op deze manier hoeft de vaststelling ‘YouTube loopt vast’ niet langer een onoverkomelijk probleem te zijn.